۱۳۹۰ يکشنبه ۱۱ ارديبهشت
11:40
|
Phasco-qc
نظرات :
0
منابع عدم دقت (imprecision) در الایزا
در کنار ارزیابی دقت لازم است که خطاهای تصادفی و سیستماتیک را کاهش دهید و این حاصل نمی شود مگر با کالیبراسیون دقیق و کنترل کیفی تمام تجهیزات مربوط در آزمایشگاه . آگاهی از اینکه چگونه هر یک از اجزای کیت الایزا و یا اساس سنجش بکار رفته در آن و یا نحوه تفسیر نتایج چگون بر دقت اثر می گذارد سبب خواهد شد که در نهایت کاربر سنجش های الایزا با در نظر داشت این موارد به رضایت نهایی از یک سنجش الایزا برسد.
در ادامه بعضی از مواردی که در عدم دقت یک سنجش الایزا موثرند بر شمرده خواهد شد.
1- pipetting: سمپلینگ می تواند یکی از منابع عدم دقت باشد که ممکن است از عدم صحت سمپلر یا از عدم دقت سمپلر و یا carry over سمپلر ناشی شود و سبب عدم دقت در سنجش الایزا گردد.
2- Separation: جداسازی در سنجش های الایزا بصورت هتروژن باید 100% باشد و این ایده آل است . منظور ما از جداسازی در اینجا جداسازی اتصالات غیر اختصاصی از اتصالات اختصاصی است .عواملی که می تواند تاثیر گذار باشند می توان به این موارد اشاره کرد
- ریاجنتهای سنجش الایزا به عنوان مثال چنانچه محلول شستشو به هر دلیلی از قدرت کافی برخوردار نباشد عملیات جداسازی کامل نخواهد بود و عدم دقت رخ خواهد داد.
- زمان : چنانچه زمان واکنش در سنجش الایزا از روش بیان شده بیشتر باشد سبب ایجاد اتصالات غیر اختصاصی شده وعدم دقت سنجش الایزا بیشتر خواهد شد.
- واکنش های رنگ زایی : چنانچه در واکنش هایی که منجر به تولید رنگ در سنجش الایزا می گردد فاکتور موثری عمل کند عدم دقت سنجش الایزا رخ خواهد داد. به عنوان مثال وجود مداخله گر آنزیم HRP و یا ناپایداری محلول های رنگ زا خود می توانند منابع عدم دقت باشند.
3- assay: ممکن است برای سنجش یک آنالیت بتوان چندین روش سنجش
مثلا الایزا یا RIA ویا CLIA تعریف کرد که خود هریک از این نوع سنجش ها می تواند عدم دقت مربوط به خود را دارند.